Home » Истории » Язовир Смолско – ревю

Язовир Смолско – ревю

Язовир Смолско се намира само на 55 км. от центъра на София в средногорския балкан. Сгушен между два високи баира с параклис на брега, този водоем представлява една малка идилична картина. Боровите и широколистни гори по двата бряга са разделени от водата с красиви и тучни поляни.

Надморска височина на която се намира водоема е 615 метра, а размерите му са 130м. при стената и 260 метра в най-дългата си права линия.
Във водоема има стари риби с тегло около и над 10 килограма. Средното тегло на рибната популация от шаран е 3-4 кг. Зарибен е и с амур, но към момента (04. 2009 година) е с дребни размери – до 4 килограма. Други риби обитаващи водоема са толостолоб, пъстърва и каракуда.
Условията за риболов са такса от 8 лв. на пръчка за 24 часа. Риболовците може да задържат общ улов с тегло до 3 килограма, като маломерни екземпляри от ценните видове под 1 килограм се пускат обратно във водата. Забранено е и взимането на риби с тегло над 3 (три) килограма. Нощният риболов е разрешен само след предварителна уговорка с управата на водоема.
Красивата природа на Средногорският балкан, отдалечеността от градският шум, и същевременно близостта му до столицата правят този водоем една много добра дестинация за всеки риболовец или любител на красивата природа.
Язовира се намира в Ихтиманска Средна гора. До язовира се стига като се тръгне от София в посока Богоров, Горна Малина, Белопопци и Байлово. След Байлово на разклона за Каменица, Петрич се спускате наляво. След спускането има кариера, карате още 1км. и в дясно има табела “Спортен риболов”. Пътят от Байлово до Смолско е 10 км. и е лош но проходим, знаете хубавите места са трудно достъпни, но от табелата до язовира пътят е чакълиран.
За актуална информация относно водоема, правилата за риболв, активността на рибата, резервация на място и всичко друго:
Тел: 0888629771-Борето
Тел: 0885350662-Митко

Check Also

Лятна ваканция в южна Франция

През зимата, аз и моят приятел Joseph, запланувахме едно пътуване до Франция в началото на …

Corbu lake (язовир Корбу)

Към средата на месец октомври ми се освободиха няколко свободни дни. Естествено най-добрият начин за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *