Home » Истории » Интервюта » Род Хътчинсън – интервю с шаранджийската легенда

Род Хътчинсън – интервю с шаранджийската легенда

Колко време успяваш да прекараш в днешни дни по бреговете?

Последната година рядко съм забелязван от колегите, основно заради разрастващата се дистрибуторската мрежа на компанията ми.

Целта ми за този сезон беше 15 килограмов шаран от Линкълнширския канал, но за нещастие многото дъждове през сезона спомогнаха, за мътната и богата на храна вода, което ми попречи да забележа желаният от мен екземпляр. Въпреки това, все още не е късно за успех.

Не съм от хората, които имат нужда непрекъснато да ловят. Обичам да се разхождам около езерата, да наблюдавам и да изучавам навиците на обитателите им. Така разбирам, при какви условия рибата се храни и е уместно да се пробвам. В днешни дни съм шаранджия с кратки излети, но в подходящият момент.

301987_123484194429567_100003039618328_135913_1735215206_n

Кое е любимото ти езеро и защо?

Бих казал Савей. Когато тепърва почнах да ловя там, всеки шаран беше събитие.

Езерото дълго време беше абсолютно непредсказуемо с това, което крие във водите си. Също така никоя друга вода по онова време (1980г.) не беше дала толкова 15 килограмови шарани, колкото Савей.

Това място вдъхнови еволюцията на шаранджийският риболов – карбонови въдици, бивита, аксесоари за багаж, протеинови топчета. Рибата и риболовците се „обединиха“, за да изобретят модерният облик на нашето хоби.

Монтажът на косъм, като пример бе използван и другаде, но другите съществуващи монтажи бяха измислени там от мнозина брилянтни шаранждии, който постоянно си подхвърляха идеи.

С коя стръв и продукт изобретени от теб се гордееш най–много?

Scopex-a и Monster Crab се отличават най много. До ден днешен те са две разработки, който доказват, че са успешни.

Scopex-a наподобява захарта от плодовете, тръгнала да се превръща в алкохол. Насекомите просто кацат ядат и отлитат от нея, но шарана веднъж опитал я, не може да и устои.

Monster Crab беше разработка на друг шаранджия, но аз бях пряко замесен в процеса на изследването му. Трябваше да разбера, как рибата намира своята храна в тъмното или сред тинестото дъно и резултата не закъсня. Заключението беше, че изпражненията на земния червей, жлъчката и органичните киселини съдържат не разложени протеини, които рибата открива.

Тези два продукта вече ползвам повече от 28 години. Хващали са ми риба, където и да си помислите. Не знам да има други с такива резултати. Шараните просто ги обичат.

307701_165594796862358_100002355178275_341007_1329885204_n

Кой е най–успешният риболов в живота ти?

Трудно е да просто да избера един излет, защото всеки от тях е уникален.

Помня, когато карп саковете ми се пръскаха по шевовете от риба на Редмир. Няколко „десетки“ и една дузина други дебелаци за по-малко от 3 часа. Тогава си мислех, че това е улова на живота ми, но уви повторих го следващата и последващата година.

Друг запомнящ се момент бяха 3 големи риби за час посред зима на Савей. Тогава за първи път имах две риби в кепа наведнъж. След това дойде Касиен – 25 килограмов и още две риби над 20 кг., беше изумително. Повече от сигурен съм, че до тогава рибата не беше виждала топче. Последното ми пътуване до Франция на лес Гравие – нов личен рекорд от 32 кг., един шаран над 30 кг., още една 25 килограмова риба и един уникално красив 24 килограмов шаран. Страхотен излет, като другите по – горе.

В главата ми изникват и много други истории, но последно време излетите ми едва ли биха впечатлили някого.

Коя дестинация в днешни дни мислиш, че би моментално осигурила 15+ и 20+ килограмови риби?

Деликатен въпрос… Да не забравяме, че 15+ все още е голяма риба в очите на повечето хора и е по–малко от половината на британския рекорд.

Риби от този калибър трябва да се поддържат на места, където има естествена храна, а не във води, в които се разчита главно на храната хвърлена от риболовците. Лично аз нямам време за „дупки“, където рибата не е имала условията и времето да се развие.

Какъв е любимият ти начин да ловиш?

Няма нищо, което да ми носи повече удоволствие от това да мога да ловя с катапулт. Това е един много ефективен метод. Наистина обичам да храня като мач риболовец – малко и често. Почвам със килограм два, за да настеля килим и забележа ли присъствие на риба на петното дохранвам на половина час със 2-3 шепи. Моя опит показва, че можете да изплашите риба, която не е свикнала да се храни с нещо падащо на главата й, но при тази, която е свикнала с това е съвсем различно. Веднъж започнала да яде трябва да я накарате да продължи, естествено това става много по – лесно с катапулт. Това е подходът ми на повечето места, където съм имал големи успехи.

313117_165589026862935_100002355178275_340990_1343008156_n

Ако беше ограничен да ползваш само една стръв, каква би била тя?

Ще започна с това, че в наши дни вече почти не правя зимни излети. Времето ми е силно ограничено, особено през зимните месеци, когато трябва да свърша с каталози, ценови листи и още един куп неща. Със само 2-3 часа на разположение, предпочитам да ходя за щука, когато имам време.

Основните ми излети са от ранна пролет до края на октомври. Период, в който рибните миксове са най–удачни. MC Mix, направен от най–качественните рибни и ракови субстанции, примесен с Робин ред, подправен с 3мл. Monster Crab, 2ml Compound TF и 5мл Shellfish Sense винаги ще бъде фаворита ми. Миризмата определено е отвратителна, но след 27 години работа във фабрика за стръв съм свикнал.

Кой метод в шаранджийството мислиш, че може да бъде подобрен?

Използването на лодки за захранка. Знам, че могат да бъдат много ефективни.

Пробвах се няколко пъти с една, но се оказа, че съм абсолютен провал. Не съм човек, който се разбира с техниката. Лодката или тръгваше в съвсем погрешна посока, или разпиляваше стръвта навсякъде, но не и където аз исках. Дори ми се наложи да поплувам, за да си прибера едната лодка.

Това е нещо, в което наистина искам да навляза. Случаите, в който съм бил зашеметяван от колеги на езерото е било, когато са ползвали такива лодки.

303093_103220063122647_100003039618328_29065_537990190_n

Коя е най–голямата грешка, която допускат шаранджиите?

Всички знаем, че времената в момента налагат често риболова на големи дистанции. Но имам чувството, че някои го правят всеки път. След всичко, което претърпя нашето хоби, бреговете си остават едни от най–правилните места за риболов на повечето езера.

Освен, ако не видя, че рибата се държи навътре винаги ще подготвя близкото петно. Не забравяйте, че там и презентацията ви на стръв е в пъти по–добра.

Кой според теб е най–добрият шаранджия и защо?

Това е най–трудният въпрос. Хванах първият си шаран през 1959 г. и от тогава половин век ловя с топ шаранджии. Много колеги са ме впечатлили през годините, всеки от тях е имал златният си период. В ранните дни на Редмир бяха Джак Хилтън и Бил Куинлан. През 1970 г., Брус Ашби, Рой Джонсън и Майк Харвс. През 1980 г. славата на Савей донесоха – Анди Литъл, Лени Мидълтън и Ричи МакДоналд.

По време на пътуванията ми съм ловил и с Кени Худър, Лий Джаксън и скъпият ми приятел Алан Смит, които са все топ шаранджии.

Всички горе изброени са брилянтни риболовци и не мога да избера измежду тях, а сигурно забравям и много други.

Check Also

Лятна ваканция в южна Франция

През зимата, аз и моят приятел Joseph, запланувахме едно пътуване до Франция в началото на …

Corbu lake (язовир Корбу)

Към средата на месец октомври ми се освободиха няколко свободни дни. Естествено най-добрият начин за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *