ribolowen magazin

Люспест гигант

Ловя шарани във Франция вече няколко години заедно с моята съпруга и приятели, като водоемите винаги са били различни. Хващали сме доста големи и прекрасни шарани, така че, когато тя ме попита дали искам да отидем отново на риболов във Франция на нов водоем, от който вече имаше доста репортажи тази година и то само с трофейни и величествени шарани, моето ДА беше съпътствано с една много голяма усмивка!

Имахме, вече резервация с CCC за едноседмичен купон през юни на водоем наречен Les Teillatts – бивша баластриера във Франция. Пътувахме в петък през нощта, за да можем събота сутрин да сме на водоема. Когато пристигнахме ни бе направен познавателен тур около водоема, за да се запознаем с местата и същевременно да ни обяснят и правилата за риболов и почивка около водоема. На момента ни беше трудно да се запомним всички правила, когато чухме най-тежкото – трябваше да теглим жребий за място. Точка, която можеше да съсипе така жадувания и дълго плануван добър риболов.

Роджър Хенли, Les Teillats Etang

Падна ни се номер 9 и девети поред за мен остана да избирам място. Избрах място наречено „the Cerescent”, от което преди седмица бяха извадени 33 шарана със средно тегло малко над средното тегло на всички риби във водоема. Когато разопаковахме багажа и подготвяхме такъмите забелязах, че посоката на вятъра е към долния край на езерото и рибите определено щяха да отидат в същата посока.

Започна чакането и до 24-ият час ние нямахме нито един удар или индикация за присъствие на риба около нашите въдици. Поради което взехме решение да се преместим на следващата сутрин. Избрахме място на входа на водоема, наречено „the Inlet”, място срещу което духаше вятъра. Не отне много време да извадим и първите си риби след това, като те бяха 20,8 lb и 29.10 огледални шарани. До края на деня сигнализаторите ни останаха неми, като изключваме няколкото пибипквания, явно породени от удари на риби в нашите влакна.

На следващата сутрин се събудих от плясъците на играещите шарани. Проверих въдиците, които бях заметнал предната вечер на 80-90 метра и дълбочина от 12 фута, захранено около тях с топчетаCCMoore, Odyssey XXX, същите каквито ползвах и за стръв. Гледах напред в нищото, докато мъглата се вдигаше и слънцето изгряваше и пробиваше през нея, очаквайки да видя някаква игра от шараните и чудейки се дали днес ще имам слука.

Тогава, точно в 5.45 един от моите сигнализатори издаде дългоочаквания звук, породен от панически опитващата се да избяга и изплюе куката, риба. Засякох и вдигнах високо своята въдица, мъчейки са вдигна високо рибата далеч от всякакви закачки и препятствия между мен и нея. Извиках на съпругата си Карол, която още блажено спеше по това време, бързо да става, че ще ми трябва помощ с кепа. Докато аз се борех с шарана, тя подготви кепа и дюшека. Тогава съзрях и за първи път рибата – беше огромен люспест шаран. Не смеех да споделя с Карол какво съм видял, защото тя щеше да се притесни повече от мен, да не изпуснем рибата, която тъй дълго съм чакал и мечтал – голям, огромен люспест шаран (моят рекорд за люспест шаран към този момент беше 36.10 lb).

Не знаехме колко е голяма рибата, и Карол се наложи да събуе своите обувки и да нагази до колене във водата за да може да кепне шарана. Едва тогава осъзнахме, че това което сме уловили в кепа е огромен шаран. По това време към нас се присъедини и нашият приятел Тревор Антъни, който ловеше на мястото до нас, и бе видял голямата борба и дошъл да види що за риба се е озовала в кепа. Всички зяпахме големият шаран в кепа и гадаехме колко ли тежи?

Роджър Хенли, Les Teillats Etang

Тревор предположи, че рибата е около 70 либровата граница, но аз бях на седмото небе от щастие и изобщо не ме интересуваше колко точно тежи шарана – и двамата доста се понапънахме за да вдигнем кепа и да сложим рибата върху дюшека.

Приготвихме за претеглянето на рибата тринога и кантар Ruben Heaton Digital, предварително занулен с теглилката. Вече осъзнавах какво става и усещах, че сърцето ми ще изхвръкне от гърдите ми – пълен транс докато не узнаех точното тегло. Кантарът замръзна на 88,2 lb. – пълен ШОК. Рибата бе истински исполин.

Повторихме претеглянето и с друг кантар, за да бъдем напълно сигурни в точността  и коректността на обявеното тегло – резултатите бяха същите.

До като ние претегляхме рибата, Карол се опитваше да събуди управата на водоема, за да потвърдят и те нашият улов. Пристигнаха Стив и Джон и потвърдиха, че това е шаран наречен Генералът и вероятно той е най-голямата риба във водоема. Те не се удивиха толкова колкото нас когато им казахме теглото на рибата, защото дългата зима и пролет бяха забавили хвърлянето на хайвера и вероятно тази риба имаше още от него в изобилие.

Новината бързо беше обиколила водоема, и доста от риболовците, между които и мнозина мои приятели дойдоха да видят новият световен рекорд преди да го пусна обратно във водата.

Моят излет вече е в графата „супер успешни” и от тук натам изобщо не ме интересуваше какво щеше да стане. До края успях да хвана още две добри риби: сом 46.15 lb и огледален шаран с тегло 49.10 lb. – каква седмица! Никога не ще забравя този излет …….. и този чудесен водоем!

Роджър Хенли, Les Teillats Etang

Благодарности за всичко на ССС за организацията на това зашеметяващо риболовно изживяване, което превърна мечтите ми  в реалност и нещо което може би никога няма да изживея пак – да счупя световния рекорд за люспест шаран.

Бих искал и да благодаря на съпругата си Каръл, която кепна рибата, за нейното търпение, за нейната подкрепа, когато съм на риболов и за това,че ме изтърпява когато не хващам нищо.

Роджър Хенли

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *