Home » Истории » Интервюта » Кой е Курт Грабмайер

Кой е Курт Грабмайер

В шаранджийските среди името на Курт Грабмайер е широко известно, а самият той беше почитан и ценен като експерт и опитен познавач. В едно той беше събирателен образ на три личности: опитния шаранджия, търговеца на топчета и оборудване и на трето място, но не и по важност – капитан на шаранджийския отбор на Австрия.

Курт Грабмайер

Страстта му водеше началото още от четири годишната му възраст, когато тръгва на риболов и се учи да лови от дядо си. От 1974 година започва да се интересува предимно от шарани и обхваналата го оттогава страст продължи до края. Беше на 50 години, женен. Фанатизиран шаранджия. Но това не му пречеше да лови и други видове риба – сом, бяла риба, сьомга, мрени. Междувременно беше и собственик и управител на Angelsport Grabmayer във Виена. И въпреки, че той се намираше в ситуация, за която много мечтаят, а именно хобито да му е и професия, Курт Грабмайер сподели в едно интервю, че работата все пак си е работа и въпреки, че той упражняваше своята с голяма радост, това изискваше и съответния залог. Въпреки че му оставаше малко свободно време, той сподели, че се учудва, колко много време прекарваше край водата. Често човек можеше да го види вечерта след затваряне на магазина на брега на водоема, а правеше и по няколко пъти в годината седмични излети. Но повтаряемостта и прекараното време по водоемите дори и за миг не можаха да го откажат, да захвърли въдиците в някой ъгъл. Като дразнител, който го привличаше отново и отново десетилетия наред. Риболовът за него беше като вирус и затова нямаше нужда от мотивация. Човек като него се нуждаеше само от контакта с природата и водата. Често го питаха, дали щом като по цял ден говорел за риболов, не е искал през свободното си време да не чува нищо за това, но как човек би могъл да съветва клиентите си и да печели тяхното доверие, ако сам няма понятие от материята?!

Шаранджията Курт Грабмайер показваше своите предпочитания към големите естествени езера, но често ходеше и на малки водоеми. Самият той стопанисваше езерце около 4.5 хектара площ. В Австрия е риболовствал на всички големи водоеми, които предлагат нормални условия на риболов. Любител беше и на нощния риболов. Но напоследък той споделяше, че пътувал все по-често в чужбина. Предпочиташе да лови сам. Но при седмичните си излети не се отказваше и от партньор. За него партньорството значеше липса на завист, колегиалност, отборен дух и много шеги.

Курт Грабмайер

Както споменахме в началото на статията, личността на Курт Грабмайер имаше много лица. Какво ли бе споделял той като търговец на топчета и оборудване? Как търговецът избираше продуктите за своите излети? Към кои етажерки в магазина посягаше? Какви добавки и подобрители използваше за своите тайни топчета? Търговецът или шаранджията надделяваше в избора му между готовите и правените топчета? И както сам признаваше, когато ловеше по домашному, т.е. на неговото собствено езеро или на Дунава, където притежаваше годишна карта, използваше от готовите топчета и то предимно на Richworth. Предпочиташе ги и по отношение на качество-цена, за него бяха на първо място. Но когато правеше по-дълги излети – сам си приготвяше топчетата. От 1986 година ловеше със собствени топчета. От 5 години използваше също готовите миксове на Solar, Mainline, Nutrabaits. Смяташе, че дори човек да знае всичко, не би могъл да измисли по-добри миксове. А за себе си отделяше голямо значение на добрата комбинация от аромати и подобрители.

Курт ГрабмайерМнозина знаят, че Курт Грабмайер притежаваше и скъпоценна работилница за пръчки, която е известна далеч извън границите на Австрия. В своите излети неслучайно той се доверяваше на собствената Armalites   13’3 1/2, специално направена за мултипликатор  Ambassadeur Ultracast. Тази комбинация той прилагаше изключително резултатно както на най-малкото блато, така и на най-голямото езеро.

В кутията за принадлежности Курт винаги носеше медицински комплект, специални многофункционални принадлежности (комбинация от игли за топчета и бургийки), които бяха собствено производство и които горещо препоръчваше на своите клиенти, както и всеобхватен избор от сетове, за да можеше свободно да експериментира. Останалото бе стандарт, за да не стане хаоса пълен.

По отношение на комерсиализацията в модерния шаранджийски риболов Курт Грабмайер заставаше от позицията на търговец зад професионалния ангажимент да се обяснява на клиентите за смислените и безсмислените покупки. За него беше естествено всеки да иска парче от пая. Комерсиалният елемент е нормален за всеки бранш, свързан със свободното време, а защо не и при риболова. Нормално е известните имена в риболова да са обвързани и зависими от известни марки, за които работят. И докато те са искрени в изказванията и мотивите си, за него беше ОК, защото това развива технически шаранджийския риболов. Води до редица революционни открития, в това число и в производството на топчета, с което беше пряко свързан и Курт като търговец. Според него специално в този сектор има още територии за изследване. Но за съжаление той не хранеше добри надежди за бъдещето на нестопанисваните, свободни водоеми, що се отнася до поведението на много шаранджии, захранването и ловенето. Според него много от тях трябва да преразгледат егото си. Заставаше зад мотото, че ако не защитаваме заедно своите интереси и не си помагаме, нищо добро не ни чака! Защото добрият шаранджия дълго време изгражда своя мироглед, в основата на който са любовта към природата, вниманието към създанията, колегиалност и откритост. Без завист, а радост от успеха на другите. Това беше и посланието на Грабмайер към младото поколение шаранджии: да бъдат открити и искрени спрямо своите колеги. Да забравят пазенето на тайни и завистта. Да се грижат и за малките риби, и за нешарановите, както подобава. Останалото е: Learning by doing!

Курт ГрабмайерКато капитан на шаранджийския отбор на Австрия, Курт Грабмайер беше организатор на International Carp Masters на езерото Сарулещи в Румъния. Провокиран с редица въпроси от журналисти, той споделя интересни подробности за това състезание. International Carp Masters е първото голямо състезание, което той провеждаше самостоятелно, при това първото официално такова на Международната шаранджийска асоциация (ICFA). И понеже водите на езерото Сарулещи (Радута) са по свой вид единствени, откри се възможност да се приеме регламента на ICFA и да се адаптира към специалните изисквания на мероприятието. Базирайки се на дългогодишния си опит на големи състезания по света, за Грабмайер беше предизвикателство да се заеме с такова начинание от позицията „това може да се направи по-добре”. Няма друг водоем в Европа, който да разполага дори с близко количество риба, както това езеро в Румъния. Сега езерото разполага с огромно количество риби между 10 и 20 килограма, при което не малко количество е прескочило 20-килограмовата летва, а някои риби дори приближават 30-килограмовата бариера. Понеже запасите от миди и раци отново се покачиха в някои зони, рибите растат невероятно бързо.

Именно Грабмайер е човекът, открил за шарандийския свят риболова на трофейни шарани. Още през далечната 1997 той започна да споделя за риболовните си излети с много и едри шаранови риби в Румъния на своите приятели и клиенти. И така, само година по-късно именно австриец хваща световния рекорд по улов на шаран, който се задържа повече от 10 години.

Въобще, всичко до което се докоснеше Кърт, се превръщаше в злато. През тези 50 години, през които живя, той успя да направи много неща за развитието на шаранджийския риболов не само в Австрия, но и по целия свят, дори и във Великобритания, където трудно признават някого за гуру в нашия спорт, ако той не е родом от Острова.

Курт Грабмайер

Сега, само няколко дни след като трябваше да празнува своя 50-годишен юбилей (роден на 16.02.1960), този материал излиза в негова памет и като признание от наша страна за всичко, което той е постигнал в името на шаранджийския риболов.

Той загина по време на шофиране, получавайки сърдечен удар на 21.12.2010 г.

Сбогом, Курт!

Check Also

Лятна ваканция в южна Франция

През зимата, аз и моят приятел Joseph, запланувахме едно пътуване до Франция в началото на …

Corbu lake (язовир Корбу)

Към средата на месец октомври ми се освободиха няколко свободни дни. Естествено най-добрият начин за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *