Home » Енциклопедия » Оо – Шаранджийска енциклопедия

Оо – Шаранджийска енциклопедия

Обвивка или паста
Това е паста, обвиваща се около стръвта, преди замятане. Пастата е направена от микса за топчета, преди той да бъде сварен – той се разтваря и изпуска атрактори. Идеална тактика, когато се лови само с една стръв, хвърлена към показал се шаран. Може да обвиете дори и куката, за да бъде тя предпазена.

Обратно течение
Това е ефектът от движението на водата под повърхността, причинено от вятъра. Пример : ако вятъра духа от ляво на дясно при едно езеро, очаквате това течение да е в обратната посока. Водата, изблъскана веднъж, трябва да отиде някъде, за това след като се разбие веднъж в брега, тя „потъва“ надолу и се връща обратно. Малко опростен начин, за обяснение на това явление, но ще придобиете представа. Обратното течение може да се различава при различните водоеми, зависейки от преобладаващите ветрове и типа на дъното. На едни водоеми може да го има, а на други не, така че риболовеца трябва да се съобрази с това.

Огледален шаран
За разлика от люспестия, огледалния шаран има люспи, които не покриват цялото тяло. Биологично люспестия и огледалния шаран са еднакви, но генетично те имат някои леки разлики. Огледалните шарани са развъждани от монасите, тъй като те намирали по-малкото люспи по-лесни за чистене, преди рибата да бъде сготвена).
Тези шарани са уникално красиви и по-лесни се разпознават.

Олова Грипа
Въпреки, че тези олова са продукт на Корда, те стават синоним на този вид тежести. Грипите са направени главно за риболов в течащи води или по склонове, тъй като те ще се задържат по-добре от всеки останал вид, особено ако са по-тежки.

Опашка
Главната перка на шарана, разположена в края на тялото и осигуряваща движението на шарана. Опашките на някои шарани могат да бъдат огромни.

Опит
Идва с времето и възрастта. Колкото по-често ходиш, толкова повече опит придобива и по-резултатен ставаш. Опитните шаранджии правят по-малко грешки и вземат по-точни решения. Някои опитни шаранджии са Дейв Лейн, Тим Пейсли, Иан Чилкот и др.

Опънати линии
Противоположното на отпуснати линии. И двата стила риболов могат да бъдат успешни при дадени ситуации.

Основно влакно
Отнася се за линията на шпулата на макарата, осигуряваща връзката между макарата и оловото/монтажа. Обикновено шаранджиите използват монофил между 0,28 мм. и 0,40 мм.

Остров
Най-видните черти на водоемите са островите, а и има добри причини да бъдат често набелязвани от рибарите. Бреговете около острова са често маршрути на патрулиращи шарани, и често хвърлянето близо до остров може да ви донесе успех. Островите често могат да бъдат „подкопани“.

Отпускане
Това е когато обтегача пада към земята, причинено от риба, която е поела монтажа и се движи към рибаря.

Отпуснати линии
Отнася се за стила на риболов с отпуснати линии, докато монтажът е във водата. След като сте хвърлили, потопете върха на въдицата във водата и позволете на линията да потъне. Може да се наложи да отпуснете малко линия. Не бързайте и преди да закачите обтегача се уверете, че всичко лежи добре на дъното. Главната причина за правенето на това е, за да не се плашат шараните, като се докосват в линията ви. Ако се лови със монофил и шаранът потегли с монтажа индикатора ще го отчете, но ако тръгне към риболовеца, това е малко вероятно.

Check Also

Кк – Шаранджийска енциклопедия

Камуфлаж Въпреки, че са вероятно по-малко преобладаващи, камуфлажните дрехи са вървели дълго ръка за ръка …

Ии – Шаранджийска енциклопедия

Игли Използват се, за да се монтира стръв на косъма и т.н., или при нанизване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *