Home » Енциклопедия » Мм – Шаранджийска енциклопедия

Мм – Шаранджийска енциклопедия

Маг алайнър
Този монтаж е версия на лайн алайнъра, и е изобретен от майстора шаранджия Роб Мейлин. Роб заместил шлауха на куката с имитация на червей (бял червей). Този монтаж продължава да бъде използван от рибари, които ловят на червеи. Обикновено се използва в комбинация с PVA торбичка с червеи.

Макари
Най-ранното доказателство за използване на макара е от картина на китайския художник Ма Yuan от 1195. Накратко, макарата извършва простата задача от съхраняване, разгръщане и навиване на влакното, а новите макари го правят с лекота. Свободни шпули, аванси, лагери, материали и много други продължават да ни приближават към близките характеристики от нова ера при макарите. Има широк асортимент макари, пасващи на всеки стил риболов и бюджет. Най-известните компании са Шимано и Дайва, но има още много други.

Малки печки
Използват се за готвене на храна, завиране на чайничето и за отопление през зимата. Биват на газ и гориво, като последните могат да бъдат използвани с безоловен петрол и др. Версията с газ се закрепя отгоре на газовата бутилка. Тези работят на смес от пропан-бутан, и не са ефективни при студени условия.

Маркер
Плувка използвана при работата с маркер, заедно с прът и олово, за да се определят дълбочините на езерото. Шаранджията хвърля маркера във водоема, прибира го до дъното, и след това започва да отпуска влакно (например по 50 см). Когато този маркер достигне повърхността, колкото пъти по 50 см. е отпускана линия, толкова е и приблизителната дълбочина.
След това маркерите могат да бъдат оставени на даденото място и зоната около тях да бъде захранена със спод. Напредналия шаранджия не само ще измери дълбочината, но ще провлачи оловото по дъното, за да усети неговия релеф и контур. Това изисква малко практика, но веднъж овладяно, става важен елемент от риболова.

Маркер въдица
Въдицата използвана за работа с макер. Обикновено въдица с TC около 3lb, като това зависи от дистанцията. В същност, най-добрата маркер въдица трябва да има твърд връх, за разлика от някои твърдения и предишни модели на риболовни компании. Когато влачим оловото по дъното „подскачанията“ и „потропванията“ се предават по върха на въдицата и към риболовеца. Маркер въдицата се комбинира най-добре с плетено основно влакно, което не се разтяга, като това предлага максимална чувствителност.

Маркиращ възел
Прави се от брейд или щекарски ластик. Служи за маркиране на дистанцията на хвърляне. След като въдицата за риболов е хвърлена, и влакното изпънато, се връзва този възел някъде по основната линия (до макарата или връхния водач). След като е извадена риба, въдицата се хвърля отново и се навива, докато този възел не стигне предходната си позиция. Линията се слага на клипса на макарата и се замята отново, този път на същото място, където трябва да е. Замятането трябва да бъде леко спряно с ръка на шпулата, преди линията да достигне клипса, за да се избегнат скъсвания или нараняване на линията. След края на риболова този възел може да бъде махнат.

Масла
Много масла са използвани като съставки и добавки за микс за топчета и др. Те са също използвани и, за да добавят влажност към PVA микси и най-важното – те не разтварят PVA.
Има няколко много популярни масла, това са маслото от сьомга, конопено масло, както и няколко от ядки. Важно е никога да не ги предозирате. Също така не използвайте много масла в студена вода, тъй като маслата се пресичат под дадена температура и губят своята ефективност. Също така те не са толкова лесно 
усвоявани от шараните в тази си форма и когато метаболизма на рибата е забавен.

Машини за топчета
Когато се произвеждате топчета в големи количества, като при големите компании, ще трябва да използвате големи индустриални машини за въртенето им. Често едно минаване през машината прави 30кг. готова стръв.

Мая
Все по-често екстракта от мая се среща в повечето работещи дипове. И днес тя е една много популярна съставка.

Мека захранка
Това е захранка, която става на „килим от храна“, във фидер, PVA торби или стикове. Може и да се хвърля със спод, за да прави облак във водата при риболов на зиг риг. Има много захранки на пазара, съдържащи голям брой съставки. Ако не сте използвали мека храна за шаранджийски риболов – пробвайте.

Меко олово
Мекото олово се добавя към монтажи, за да балансира стръвта. Кристън били едни от първите компании, които предлагали меко олово, но сега това правят и много други.
Восъчното съдържание в оловото определя колко меко и гъвкаво ще е то, но прекалено много восък може да доведе до плаваемост, така че баланса е изключително важен.
Всеки производител твърди, че неговото олово е най-добро, но с времето вие ще откриете най-доброто за себе си и ще го използвате.

Меласа
Лепкава и супер сладка, меласата е продукт от производството на царевица maize и се продава по целия свят като добавка за храни за животни. От много време се използва и в шаранджийския риболов, но внимавайте – и бялата мряната я харесва.

Миди
Разновидност на вид мекотели, мидите са често срещани в сладка вода, понякога в голям брой. Най-често срещаните миди при шаранджиите са „грахова“ мида и мида „зебра“. Тези две могат да късат линии си с острите си черупки, особени при големите колонии, а дори могат да хващат и стръвта на риболовеца. Някои соленоводни миди са съставки за захранка и добавки, като най-популярната е зеленоуста мида, която е идеална съставка за топчета.

Млечен протеин
Повечето млечни протеини не се намират в млякото, но са уникални за него. Млечните протеини са пълни с натурални амино съединения, които подпомагат растежа. В шаранджийския риболов са важни няколко млечни протеина – най-често използвания е казеин, който се използва в миксовете за топчета и осигурява отлични диетични запаси за шарана.

Мобилност
Често жизнено важна част за хващането на шаран. Забелязването на шарани в различни части, промяната на времето и др. могат да накарат риболовеца да промени мястото си. Това се отнася повече за по-големи водоеми.
Поради това много рибари пътуват само с най-ценните неща. Това прави събирането и местенето бързо и лесно. Рибар, който е здраво установен с палатка и много багаж е по-малко вероятно да се премести и да остане мобилен.

Монофилно влакно
Монофилното влакно е линия, направена в различен диаметър и следователно издръжливост, от единична нишка съставен от вид пластмасов материал. Монофилът е най-популярното влакно използвано в шаранджийския риболов, като са среща в много издръжливости и цветове.

Монтаж чод (Chod rig)
Монтаж, създаден, за да се справя с проблемите при риболова върху тиня. Стръвта стои гордо над дъното и по този начин може лесно да бъде открита от шарана. Много шаранджии използват чод монтажи ексклузивно при техните излети, поради неговата ефективност. Обаче, той е създаден за дадени случаи, и при други обстоятелства други монтажи са по-добри.

Монтаж на косъм
Измислен от Lenny Middleton и Kevin Maddocks през 1980г. косъмът бил революционно откритие и е оказал огромно влияние в шаранджийския риболов. Работил на принципа да разделя стръвта от куката. В случай, когато шаранът се опитва да изплюе куката, тя остава за по-дълго в устата му и шанса за закачане е по-голям.
Първоначално монтажът се състоял от къс мек брейд, вързан за извивката на куката, и към който брейд се прикрепяла стръвта. По-ранните потребители на риболова на косъм се отличавали, като тените резултати се подобрили. След това възелът без възел станал най-популярния начин за връзване на косъм. Повечето от монтажите, с някои изключения, се връзват по този начин днес.

Монтаж Хеликоптер
Презентация, при която повода се върти около основното влакно или лидер, като накрая на линията е тежестта. Когато са направени правилно, хеликоптерите са може би най-безопасните монтажи за шарана. Важно е да сте сигурни, че гуменото мънисто от горната страна ще се изхлузи в случай на скъсване.

Монтажи
Съставени от материал за поводи и кука, монтажите са тази част от линията, която е връзвана отново и отново най-често, и която част предизвиква най-много дискусии. Има стотици вариации на монтажите, направени от много материали, и всеки шаранджия вярва, че неговия хваща най-много от останалите. Въпреки това, тази мисъл не го възпира да пробва и останалите.

Монтажи против изплюване
Много рибари смятат, че шараните изплюват засмукания монтаж. Монтажите против изплюване включват всички компоненти и способи, с които да се предотврати изплюването. Халкички, меко олово, дълъг косъм, шлаух и др. са тези компоненти, които съставят перфектния противоизплюващ монтаж. За сега обаче няма монтаж, който да не може да бъде изплют.

Check Also

Кк – Шаранджийска енциклопедия

Камуфлаж Въпреки, че са вероятно по-малко преобладаващи, камуфлажните дрехи са вървели дълго ръка за ръка …

Ии – Шаранджийска енциклопедия

Игли Използват се, за да се монтира стръв на косъма и т.н., или при нанизване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *