ribolowen magazin

Лл -Шаранджийска енциклопедия

Ластичета за стръв
Гумени ластичета, които се използват за прикрепяне на дадена стръв към куката.

Легло шаранджийско
Разгъващо се легло. Датира от 1982. Много производители продават такива. Идват в различни размери.

Лед
Той ви спира да идете за шарани, въпреки че може да го счупите и създадете петна. Добре де, ако едно езеро е напълно замръзнало се откажете, но ако не е, има шанс за риболов.

ЛЕД (LED)
Диод, излъчващ светлина. Най-често е използван при сигнализаторите. Диодите се задействат, когато линията се задвижи по сензора на сигнализатора. Диодите идват в различни цветове.

Ледкор
Ледкорът е съставен от оловна сърцевина, покрита с плетен материал. Сърцевината се отделя, като след това се правят клупове, за да може ледкорът да се прикрепи към вирбел или основното влакно. Поради своята структура, ледкорът потъва много добре, и за това се използва да потапя „последния метър“ от линията ни.

Лидери
Материал използван между оловото и основната ни линия, за да потапя (ледкор), или за да се справя с натоварването от мощни замятане (кастинг лидер). Кастинг лидерите се правят от здрав монофил или брейд.

Линеен шаран
Друг вид, спадащ към огледалния шаран. Този вид включва ред  или редове люспи по дължината на тялото си.

Лодка
Надуваема лодка, използвана от шаранджиите за разучаване на дъното, захранване или нанасяне на монтажите при риболов. ВИНАГИ НОСЕТЕ ЖИЛЕТКА, КОГАТО СТЕ ВЪВ ЛОДКА.

Лодка за захранка
Радио-управляеми лодки за нанасяне на захранка и монтаж. Съдържат 1 или 2 контейнера и често са задвижвани от витло или системи за воден джет. Има много компании, които произвеждат лодки, като разнообразието е голямо. Много рибари не ги харесват, като казват, че намаляват уменията на риболовеца, тъй като не се изисква замятане.

Лъжица за захранка
Аксесоар във формата на лъжица, който се прикрепя за прът и чрез него се захранва. Въпреки близката дистанция, която покриват, могат да бъдат много полезни при риболов до провиснали дървета и др. Модерните версии могат да се сложат на карбонова щека до 16м.

Люспест шаран
Шаран покрит почти напълно с люспи, бил най-срещания шаран в водите на Европа. Първоначално представен от монасите, използван като източник на храна, те били селектирано размножавани, за да се създадат леко различни видове с по-малко люспи, наречени огледални. Тези огледални шарани сега са доминиращия вид в България.

Люспи
Повечето риби са покрити с люспи, предпазваща външност, съставна част от външната кожа. Люспите се различават по размер между рибите. Шараните са покрити с люспи, огледалните имат няколко, а голите нямат въобще. Люспите предлагат защита от болести, температурни промени и други външни влияния. Смята се, че поради липсата на люспи, голите шарани ще продължат да се хранят повече през студените дни, за да поддържат метаболизма си. Това може да ги направи по-лесни за хващане в студени дни.

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *