ribolowen magazin

Кк – Шаранджийска енциклопедия

Камуфлаж
Въпреки, че са вероятно по-малко преобладаващи, камуфлажните дрехи са вървели дълго ръка за ръка с модерния шаранджия. В същност, дори назад в първите дни на шаранджийски риболов, военните камуфлажи бяха често срещани. В последното десетилетие много камуфлажни дрехи преминаха от лова в риболова. Независимо дали трябва или не да бъдете в камуфлаж, той не вреди, така че защо не?

Канадска трева
Достигайки до почти 3м. дължина, Elodea canadensis е изобилстваща трева в много водоемите в БГ, особено тези, в които водата е чиста.
Шараните обичат са обитават зони с Канадска трева, тъй като там се намира много натурална храна, като охлюви например.

Канали
Каналите в България са слабо заселени с шарани, но си струва да се пробва. Като бонус, на много места от каналите може да се лови през забраната, но първо трябва да проверите за това.

Кантар
Устройство, използвано за притегляне на шарани. Освен традиционните, механични кантари, тези дни актуални са и дигиталните.

Карабинки
Доста ново изобретение, тези карабинки позволяват бързата смяна на поводи, измествайки вирбелите. Широко използвани по цял сват.

Кастинг
Движението с което изпращаме монтажа във водата, посредством риболовната въдица. Кастинга може да бъде „от долу“ – на много близка дистанция, или по-често използвания метод – „над глава“.

Катапулт
Използва се за захранка на около 50-60м. С правилния катапулт някои риболовци могат да изпратят стръв на много повече, въпреки че за по-далечни дистанции се използват спод и кобра.

Кеп
Голяма мрежа, с която безопасно се кепва шарана. Кепа има дръжка от около 180 см. и триъгълна, дълбока глава. Никога не ходете на риба без кеп. Добре е даже да си носите по два кепа, тъй като може да имате двоен удар.

Клипс
Малък аксесоар, който държи оловото при замятане, но и го освобождава, ако то е под напрежение. Това се прави заради безопасността на рибата, увеличавайки шансовете на риболовеца да кепне шарана. Например ако риба се оплете в гъста трева, тежестта може да стане пречка, но клипса я освобождава. Клипсовете са доказателство за еволюцията на шаранските такъми, чийто приоритет са вече здравето и безопасността на рибата.

Кобра
Задължителен аксесоар за шаранджията, кобрата е използвана за да се храни с протеинови топчета на дистанции до 100 метра или дори малко повече. Като удължена тръба (някои имат извивки), кобрата работи, като поставите в нея топчета, които след това със замах на ръката хвърляте във водоема. Топчетата се изстрелват с голяма сила към насочената зона. Или поне това е теорията. От начало може да ви е трудно, но усвоите ли го, става много лесно и само ще ви е от полза.

Количка за багаж
Ръчни колички, които шаранджиите използват да пренасят багажа си от място до място. Първоначално шаранджиите използвали обикновени ръчни колички, но сега има много различни и специални видове.

Колчета
Държат въдицата, независимо индивидуално, или прикрепени към бъзбарове. Имат всякакви дължини и се правят от алуминий, карбон, неръждавейка и др.

Колчета за буря
Удължени колчета, които се използват за да поддържат бролита и някои палатки. Прикрепят се към предната част на навеса и се забиват в земята. Това придава допълнителна издръжливост.

Комари
Кръвосмучещите зверчета, които живеят в мучурливи зони близо до вода, и които представляват истинско неудобство за шаранджията.

Коноп
Конопът е може би най-популярния и ефективен от всички видове семена. Той се придобива от нелегалната марихуана, но се обработва, така че да не може да бъде отглеждан отново. Поради някои причини, и теориите, че конопът се харесва на водните охлюви, конопът е обожаван от шараните и остава една от най-добрата захранка. Както при другите семена, важно е конопът да бъде накиснат първо, и тогава варен. Днес много компании имат готов коноп, което е много удобно.

Контра
Контрата е често дребна, сочеща назад издатина от вътрешната страна на извивката на куката.
Модерните куки имат микро контри, за разлика от старите куки.

Корк
Използван под много форми от модерния шаранджия. Малки, продълговати парчета могат да бъдат използвани, за да балансират стръв и дори за риболов на повърхността. Корковите топчета могат да бъдат обвити с паста, преди да се сварят, за да се получат поп ъпи. Освен това корк на прах може да се прибави към микса за топчета, за да станат те критично балансирани. Гъвкав и прост продукт за арсенала на всеки шаранджия.

Кофа
Това, в което много шаранджии съхраняват захранката си по време на, и между различнтие излети. Херметичните капаци са по-добри от, да речем, обикновената чанта. Повечето рибари избират зелени или дори камуфлажни кофи.

Крил
Малко, планктоноподобно същество, подобно на микроскопична скарида. Живее в океаните като се среща в големи бройки. Богати са на жизнено важни витамини и минерали, а като се изсушат, влизат в състава на много захранки.

Кримп
Продукт, който идва от електронната индустрия. Използват се за правене на клупове със твърди влакна, с които иначе трудно се правят възли. Използват се и при риболова на хищници.

Критично балансирана стръв
Стръв, направена да бъде почти неутрално плаваема, или поне да потъва много бавно. Много шаранджии смятат, че тази стръв, компенсирайки теглото на куката, се държи повече като свободна и за това е по-лесно поемана от шараните.

Куивър
Система, за държане и съхранение на въдиците. За разлика от обикновения калъф, при куивъра въдиците остават извън главното тяло.

Куки
Малко извито парче метал с острие от единия край, за да хваща шарана. Всъщност, модерните куки са направени, за да бъдат ефективни, но и по-безопасни за шарана. Куките идват в различни форми и покрития, като тефлон и др. 

Куки с контра и без контра
Термин показващ дали една кука има или няма контра. Много водоеми позволяват само куки без контра, докато при други е обратното. Спори се кои са по-безопасни за шараните.

Купешки топчета (с консерванти)
Готовите топчета, които се купуват от магазините. По-често това се отнася за топчета с консерванти, които не искат съхраняване във фризер. Въпреки, че повечето шаранджии смятат, че замразените топчета са по-добри и по-привлекателни за шарана, консервираните ги водят с 10 към 1. Това е главно заради удобството, че не трябва да ги замразяваш. Това значи, че рибаря може да отвори пакета, да иде на риба и да задържи неизползваната стръв. Тези топчета са също малко по-евтини.

Кутия за такъми
Повечето шаранджии носят малка кутия за такъми за по-дребните аксесоари и по-голяма такава (например от строителен магазин) за по-големите.

Кълване
Действието, когато рибата вземе и премести вашия монтаж, последвано от движение на обтегача и звук от сигнализатора.

Класьор за поводи
Част от багажа, използвана за съхранение на монтажите, които модерните шаранджии използват. Това може да включва твърди дъски, към които се прикрепят твърдите монтажи, както и прозрачни джобове, в които се слагат меките монтажи. Има много такива, в различни размери, като някои са дори пластмасови кутии като Korda Rig Safe.

Кървав възел (blood knot)
Възел за прикрепяне на куки или вирбели към влакно. Най-добре използван за монофили поводи, но работи също така добре и при плетени такива. Има пълни, но и „половинчати“ версии на този така известен възел.

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *