Home » Енциклопедия » Бб – Шаранджийска енциклопедия

Бб – Шаранджийска енциклопедия

Багаж
Калъфи за въдици, сакове, раници и др. Повечето шаранджийски багаж е зелен или камуфлажен.

Баластриера
Когато компаниите за пресяване на чакъл са приключили с определено място, имат голям избор какво да правят с него. Един от най-екологичните е да запълнят ямите с вода. Често през 60-те, 70-те и 80-те, когато конструкциите на магистрали и пътни връзки са изисквали голямо количество чакъл, тези разкопки са били зарибявани с шарани. Значителна част от езерата в UK, които са дом на най-големите шарани, са официално работещи разкопки за чакъл.

Бели червеи
Личинка на голяма синя муха. Белите червеи са популярна стръв от години. Има много малко риби, които няма да изядат бял червей.
В днешно време белите червеи идват в няколко цвята. Тези цветове се получават от цвета на храната, с която се хранят, но червените и белите червеи са най-ефективни в риболова на шаран.

Бланка
Бланката на въдицата е карбоновото тяло, към което се прикрепят дръжката, макародържача и водачите. Популярните версии са 12 и 13 ft (3.60 и 3.90м.), но се срещат и други дължини.

Ботуши
Направени от гума, найлон или неопрен, ботушите стигат до коленете, до чатала или до гръдния кош. Използват се за разучаване на бреговете, презентиране на стръв, и понякога при кепване на риба. Внимавайте кога носите ботушите! Ако ще влизате с лодка ги свалете, защото паднете ли от лодката, ботушите ще се напълнят и ще потънете като камък.

Бряг
Частта от водоема, която е границата между водата и сушата. Въпреки, че много рибари ги отписват, бреговете са много добро място за шарана. Рибите обичат да патрулират в тази граница в търсене на храна, натурална или хвърлена от рибаря.
Ако се чудите къде да ловите на ново езеро, винаги пробвайте близо до бреговете. Захранвайки дадени места и по-късно ловейки на тях е успешен и вълнуващ метод за риболов на шаран.

Броли
Чадърите бяха подслона, избиран от шаранджиите преди много години, които добавяха допълнително плат, за да се създадат странични панели за допълнителна защита от атмосферните условия. Тогава дизайнът отишъл крачка напред с бролито, направено в по-овална на форма. Те станали известни като  „овални бролита“ и дори и днес са с почти същия дизайн.

Бъзбар
Лост, на който са прикрепени сигнализатори и държачи, който от своя страна се прикрепя към колчета, за да държи въдиците. Биват за 2, 3, 4 или 5 въдици и се правят от алуминий, карбон или неръждавейка.

Бълбукане
Термин за балончетата, изпускани на повърхността, когато риба се храни на дъното. Такива риби се наричат „fizzers“ (б.р. Идва от вид южно американски бонбони, които се топят в устата като ефервесцентни таблетки). Това са издаващи знаци за хранеща се риба и шаранджията трябва да се оглежда за такива по повърхността на водоема. Не винаги са шарани, не се струва да се проверят като се заметне монтаж на това място.

Check Also

Лл -Шаранджийска енциклопедия

Ластичета за стръв Гумени ластичета, които се използват за прикрепяне на дадена стръв към куката. …

Кк – Шаранджийска енциклопедия

Камуфлаж Въпреки, че са вероятно по-малко преобладаващи, камуфлажните дрехи са вървели дълго ръка за ръка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *