Home » Как да » Как да направите стръвта си още по-добра?

Как да направите стръвта си още по-добра?

Използвайте сол за да подобрите вашата стръв
Използвайте сол за да подобрите вашата стръв

Солта е много важна за успешния риболов и ако разберете защо броят на уловените ви риби ще се увеличи. Шараните се нуждаят от сол, за да балансират здравето си и контролират процес, наречен осморегулация. За да разберете този процес и за да подобрите риболова си, знанието за солта и защо тя е толкова ефективна би могло да се обясни и накрая да приложите всичко това в риболова си.

Научно погледнато

Нека разгледаме шаранската химия. Шараните, които ние прекарваме толкова време ловейки, са много сложни организми, които непрекъснато губят от вътрешните си запаси на сол. Без нужното количество сол в мускулите и органите си, те се разболяват и може да умрат, така че те търсят възможности да увеличат нивото на сол в организма си. И понеже водата във езерата често е с доста ниско съдържание на сол, нивото на сол в шараните и на сол във водата е често несъответстващо. Водата постоянно навлиза в шарана, а той се стреми винаги да изтласква колкото се може повече вода чрез процеса осморегулация. Следователно осморегулацията е процес, при който шараните запазват солта в телата си и отблъскват водата, която я отмива. Накратко при нашия риболов: солена стръв = щастлив шаран.

Стъпка 1

Употребата на сол при спод миксовете не е новост, но проблема е, че тя се разсейва във водата и бързо се разводнява. Със солена стръв, обаче, солта е вътре в примамката и се освобождава бавно, оставяйки привлекателен солен сигнал, на който шараните не могат да устоят. Така че, ако се чудите как може да доставите сол на дъното със стръвта си това би могло да преобрази риболова ви.

Преди всичко трябва да изсушите стръвта си. Сушенето на въздух е вариант, сушенето на топчетата в кофа с пелети също, но най-добре вземете няколко кила фина сол. Малките гранулки имат по-голям контакт със стръвта. След това подредете стръвта си на гъст килим от сол. Може да използвате кофа достатъчно голяма, за да побере 50тина топчета. Уверете се, че топчетата не се допират и после ги покрийте с още един хубав слой от сол. Важно е да ги обърнете и размесите след няколко часа. Така след няколко дни и няколко размесвания ще имате изсушени (дехидратирани) топчета с по-голямо съдържание на сол от преди, защото солта ще е запечатана вътре в тях. Но това все още е началото, а най-доброто предстои…

Стъпка 2

Следващия етап е да направите нещо като саламура. Смесете няколко супени лъжици сол с топла вода, за да образувате гъст сироп. Вземете няколко от изсушените ви със сол топчета, сложете ги в плик и налейте от сиропа. Запечатайте торбичката и размесете добре, така че сиропа да проникне в топчетата. Това което сега получихте са рехидратирани топчета, още по-атрактивни за шараните. Това може да е достатъчно, тъй като попаднали на дъното тези топчета ще работят добре, но има още един етап, с който можете да подобрите стръвта си.

sol_strav
Стъпка 3

След няколко часа хидратиране в сместа, премахнете излишния сироп и добавете каменна сол, за да покрие вече лепкавите ни и солени топчета. Смесете всичко това добре в торбичката и ги оставете да пренощуват. Когато на сутринта или след ден ги проверите, ще видите, че солта е полепнала доста здраво по топчетата и именно това е крайния резултат. С тези стъпки постигнахме напълно различен и подобрен хранителен профил на вашата стръв. Когато топчетата стигнат дъното, солта ще се отмива много бавно, като шараните ще я открият много лесно, но трудно биха и устояли.

превод Мирослав Бонев

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

One comment

  1. В някои случаи захарта също е много добра добавка към стръвта и захранката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *