ribolowen magazin

Как да запазим стръвта си в добро състояние това лято?

През топлите дни съхраняването на стръвта в топ състояние може да бъде кошмар. Разбира се, това не е толкова голям проблем, ако използвате топчета с консерванти, но при замразените топчета нещата са различни. Ето няколко съвета за съхраняването на стръвта.
 ce4cd3d20276b12d2e71936182c59669

Протеинови топчета

Стъпка 1
Първото нещо при съхраняването на топчетата е да имате хубава хладилна чанта, или кутия. Нашите тестове са доказали, че най-добрата такава е тази на Nash Tackle (Nash Tackle Cool Bag). – факт! Ако не тази, може да използвате пластмасовите хладилни кутии на фирмата Coleman, които са налични в много размери.
Стъпка 2
След това е охлаждането на самата чанта и нейното съдържание. Може да замразите бутилки с портокалов сок, което е брилянтна идея, тъй като не само охлаждате стръвта си, но спестявате и място от носене на напитки. Колкото до нас, то ние предпочитаме да използваме вода, тъй като в летните горещнити тя е за предпочитане пред соковете.
Стъпка 3
Когато пакетирате стръвта, пазете всичко възможно най-стегнато, уверете се, че сте изкарали въздуха от чантичките със стръвта. Слагам парче дунапрен в дъното на чантата, от горе стръвта, и накрая замразените бутилки с вода. Когато изкарвате стръвта от кутията, се уверявайте, че затваряте капака.
Стъпка 4
Обичам да ловя със замразени топчета,като ги изкарвам преди риболова и смятам, че това е важно за млечните протеини. Обаче, вземете достатъчно за захранване, като държите останалите на сянка в мрежеста торба на Nash или Gardner например.
Стъпка 5
Друго нещо, което обичам да правя, главно при рибните топчетата, е да ги залея с екстракт от рибен протеин. Това ги запазва свежи, прави ги много атрактивни и ги втвърдява. Това е добър трик.

Семена

Семената са малко по-различни от топчетата, нали? Ще ги разгледаме по 2 начина:
Първият е да ги запазим пресни и свежи, а вторият е да ги оставим да ферментират, тъй като така работят по-добре. Ако искаме да ферментират, колкото са на по-топло, толкова по-добре.
Стъпка 1
Тигровите ядки са стръвта, която смятам, че се представя най-добре, когато е в тази сиропена или лепкава течност, която изпускат. Тук ключови са топлината и подготовката, а знам и, че някои рибари добавят захар. Аз предпочитам мед. Знам, че е малко странно, на шараните ги харесват по този начин.
Стъпка 2
Един от начините да запазим семената си свежи е да отстраним част от водата, в която са, или пък да добавим сол. Разбира, че това е малко спорен въпрос, но подготвени правилно няма да има проблеми.
Стъпка 3
Има два вида семена, които аз лично не мога да понасям, ако са ферментирали. Единият е царевицата, а другия – овес в карамфилово мляко. Ако тези ферментират става страшно.
Стъпка 4
Ако сока от семената не Ви притеснява просто ги напълнете в торбички, като изкарате въздуха и ги използвайте на брега, но само докато чантичките са здрави.
Стъпка 5
И накрая нещо, което повечето ми колеги използващи семена правят е да ги приготвят на брега. Така ще знаете колко да приготвите, как да ги използвате  и т.н.
riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *