ribolowen magazin

Най-невероятните места за риболов в света

Eдин от най-големите плюсове в риболова е възможността да съчетаваш любимото си хоби с опознаване на нови непознати места. Този материал е специално за любителите на пътешествията, които са винаги в търсене на следващата риболовна дестинация и доказват, че този спорт не е ни най-малко лишен от авантюризъм.
Вече съм ви споделял кои са моите любими места за риболов, но тук искам да покажа някои по-любопитни кътчета от световната карта, които са по-известни и туристически по други параграфи, а всъщност предлагат много благоприятни условия именно за тази цел.

Река Ебро, Испания
Това е втората по големина река, която преминава през Северна Испания, а във водите и плува огромно количество шарани, както разбира се и други риби. Именно там е уловен един от световните рекордьори с тегло от над 35 кг. В реката се срещат и не толкова големи, но все пак значителни по размери индивиди, така че е добра възможност за всеки ентусиаст да подобри собствените си рекорди.

Норвежки фиорди
Продължаваме да сме на територията на стария континент, но се запътваме към студения далечен север. Мястото е известно с впечатляващата и спираща дъха природа, но и с ниските си температури, макар че това лято определено времето беше изненадващо горещо и вероятно още по-благоприятно за риболов. Определено звучи вълнуващо да ловиш риба в тесните морски заливи между скалите, а освен това разнообразието от риба е наистина богато.

Кабо Сан Лукас, Мексико
Кабо Сан Лукас се намира в най-южната част на щата Мексико. Далечната дестинация е позната най-вече с плажовете си и възможностите за гмуркане и водни спортове, но и със страхотните условия за риболов на океански и морски риби. Не напразно мястото е познато и като „столицата на марлина“, тъй като може да бъде уловен целогодишно. Разпространени са още дорадо, бързата риба-платноходка и риба тон.

Насау, Бахами
Една още по-екзотична дестинация от другата страна на океана са Бахамските острови. Макар да са доста по-известни сред любителите на киното и покера, тъй като там ежегодно се провеждат Международният филмов фестивал и грандиозният покер турнир на PokerStars, Бахамите са изключително гостоприемни и за страстните риболовци. Благоприятният тропически климат на островите и чистите води са дом на един необятен подводен свят, който би впечатлил всеки гмуркач и риболовец.

Северна Каролина
Това е още едно доста отдалечено от нашите ширини кътче, но определено има добра слава сред любителите на риболова. Широко разпространен е т.нар. surf fishing или ловенето на риба в право положение директно на брега или дори навътре във водата. Районът изобилства от червен горбил или red drum на английски, който е доста силна и трудна за улов риба. Оказва доста съпротивление, така че изисква по-стабилна въдица, която да издържи на борбата.

Рио Колорадо, Коста Рика
Река Колорадо е може би най-известното място за риболов в Северна Америка. Преживяването звучи като истинско приключение от разказите на риболовците, които са го посетили. Рибите са с впечатляващи размери и може да се стигне до истинска борба във водата. Особено предизвикателство представлява широко разпространеният обитател на реката Megalops или Tarpon на английски. Уловът и е описан като драматичен, тъй като оказва доста съпротивление, а с мощните си размери от до 160кг. можете да си представите колко трудно би било да я пребори сам човек. Реката е обитавана от още доста видове риба, сред които дорадо, баракуда, няколко вида скумрия и дори акули.

Река Умба, Русия
Нека сменим малко посоката и да се обърнем на северо-изток към Русия. Река Умба определено е сред будещите интерес дестинации, тъй като е сред първите в района, които „отварят врати“ за риболовен туризъм и особено за чужденци. Към момента мястото е доста добре приспособено именно за туристи и условията са доста благоприятни. Познато е като едно от най-добрите за улов на сьомга, но за съжаление е в една от най-северните части на Русия, в близост до Финландия.
Затова за последно съм оставил и една доста по-близка и достъпна точка.

Езеро Йоца, Сърбия
Това е страхотно езеро известно с улова на щука и се намира в западната ни съседка, на едва няколко часа разстояние. Мястото наистина е легендарно и отдадено на щукарския риболов, а екземплярите, които могат да се хванат, често надхвърлят 5кг. Езерото е перфектно и за риболов от каяк, така че определено си струва да бъде посетено.

riboloven magazin

One comment

  1. Лол, Шаран, 35+ кг, от река. Това е битка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *