Риболов на шарани в България

Риболов на шарани в България
Дата и час: Съб Юни 06, 2020 12:58

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1916 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 128  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 13:58 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 11:46
Мнения: 800
Местоположение: United Kingdom
ЯЗОВИР “ОВЧАРИЦА”-Топлото,студеното,всичко за водоема!
Позволявам си да я копирам от друг сайт,но това е защото считам,че ЩЕ бъде полезна на много колеги,а и новодошлите във този форум ще има откъде дачерпят инфо за най-вървежния водоем в България!
Нека всеки остави опита си за Овчарица тук.

Изображение

Червено-Топлото(15лв на денонощие за 3 въдици,а ако сте с жена имате право на 4бр въдици)
Черно-Стената(15лв на денонощие)
Зелено-1-ви скендер(25лв на денонощие)
Лилаво-Малкото топло(25лв на денонощие)
2-Втори скендер(50лв на денонощие)
3-трети скендер 50лв
Всичко останало е студеното.(25лв на денонощие)
Хангара(25лв на денонощие)


Ето още по-отблизо... http://www.visit.bg/zabelejitelnosti/?id=573

Язовир „Овчарица“ е изграден на едноименната река, непосредствено до ТЕЦ „Марица Изток 2“. Язовирната стена е земнонасипна с височина 22,0 м. и дължина по короната 1480.0 м. Общият завирен обем на водохранилището е 62,4 млн. м3.
Разположен на 50 км югоизточно от Стара Загора, непосредствено до централата на ТЕЦ “Марица-Изток” - 2. Колегите, на които се налага да преминат през града на липите, е добре да знаят, че се поема по отбивката за гр. Раднево, преминава се през него и селата Пет могили, Новоселец и Радецки. Асфалтовият път достига до самата стена. За разрешената част обаче се отбива по черен път преди комините.
Язовирът е разделен на две части-топла и студена, които обаче не са преградени и рибата си плува навсякъде, където реши. Водите му се използват за охлаждане на турбините и затова температурата в топлото езеро често преминава 30 градуса. Колкото и да е странно обаче, това не се отразява много на апетита на водните твари а дори нараства апетита им и за кратко време размерите им надминават 10-ката. Площта на студената част е с пъти по-голяма от тази на топлата и е забранена за риболов. Представлява нещо като развъдник, там са и садките. До миналата година достъп за риболов имаха определени хора, които срещу съответни връзки и пари получаваха годишни карти. През тази година настъпи свиване на квотата за картите и такива притежават само отделни личности, както се казва “от лъв нагоре”. Не знам обаче дали си струваше цялата истерия за там, но е показателен фактът, че мои познати шаранаджии, дори когато имаха карти, ходеха повече на “топлото”. За хищника спор няма - на студеното могат да се извадят колосални количества бяла риба и костур, но това са риби, които аз никога не съм преследвал.Аз също имам доста трофеи на така наречените скендери.На първи скендер държи повече амур отколкото трофеен шаран,макар,че и там има огромни говеда,но на втори скендер шаранът и бялата риба са в плашещи размери.
Ето Ви и риба от първи скендер

Изображение

Кефа на топлото е в пъти по-голям и безспорно най-голям интерес предизвиква топлото езеро, тъй като е свободно за риболов срещу заплащане на такса. Много често името “Овчарица” се свързва точно с тази част от язовира, представляваща доста голям ръкав, достигащ ширина 300 м на места. Дължината му е няколко километра - започва от така наречената “стена” още в широката част и достига на няколкостотин метра от последните къщи на село Бял кладенец, където завършва с гъст пояс от папур. Разрешен за риболов е само западният бряг, срещу източния действат “колегите” от стопанския риболов с мрежите. Таксата за риболов е 15 лв на денонощие за 3 броя въдици. Забранени са лодките, но са разрешени всякакви други плавателни средства-гуми, дюшеци, плавници. Ограничението е до 3 кг риба, но рядко се спазва, като се има предвид, че се вадят доста често риби над 10 кг. Бил съм свидетел на всякакви сцени по криене на риба в шаварите, извозването и с автомобили до вкъщи и т.н.
Брегът на топлото езеро е гол и лишен от растителност-по цялото му протежение няма нито едно дърво. С тази особеност е добре да се съобразяват всички, които го посещават през летните жеги. Присъствието на чадъри, сенници, шатри в багажа е задължително!
До местата за риболов отвежда черен път, който започва от асфалта на 1,5-2 км след село Радецки (отбива се вляво), долу-горе по средата на разстоянието между селото и централата с комините, и достига до село Бял кладенец. Пътят през цялото време е на десетина метра от водата. От последното село може да се попълнят поизчерпаните хранителни и питейни запаси /при по-дълъг престой/.
За риболова през всички сезони трябва да се има предвид една характерна особеност-при дъждовно време пътят покрай топлото езеро става труднопроходим.
Вече съществува и така нареченото малко топло.То се намира непосредствено зад първи скендер,като е заделено място пълно с риби над 10кг,като се стигне и до риби надвишаващи 40кг!Има също така шарани от вида КОИ,есетри,желаните от всички черни амури,шарани и т.н...Таксата за там е 50лв'Там не се разешава взимането на риби...Хващаш,снимаш и пускаш.

Въпросът, който може би вълнува най-много всички, е рибното богатство на водоема. Тук обитават почти всички сладководни видове - като започнем от плевелна риба (червеноперка, каракуда-едри екземпляри до 2 кг) и стигнем до американски сом, шаран, толстолоб, бял амур и европейски сом, които достигат трофейни размери. “Овчарица” е един от язовирите с най-голямо количество едра риба, но въпреки това си остава капризен водоем и немалко риболовци, подценявайки обстановката, си тръгват без “удар”.
За разлика от повечето водоеми в страната съществени различия при активността през сезоните не може да има поради високата температура на водата през цялата година.Единственото е,че рибата сменя местата на които се храни,но си стои в топлото!Дори зимно време отива на по-дълбокото,местността на така наречения хангар.Там също не се пускат всички риболовци и таксата е 25лв!. Слабо кълване може да настъпи при много горещо време - когато температурата на въздуха достигне и премине 40 градуса. Въпреки, че амурът се храни през най-големите жеги една такава горещина му идва и на него в повече. Въпреки това най-големите ми амури съм ги хванал именно на 35-40 градуса на въздуха!

интензивно през всички месеци -може да се направят запомнящи се излети при търсенето му както през август, така и през януари.По принцип шарана го търся с по-финни монтажи,именно по-малки куки,повече топчета и царевица,коноп,сусам и други семена...По принцип се спотайва в папура отсреща на около 200-250м от разрешения бряг.Взима със бясна скорост,защото е див,макар,че водоема е платен!

При белият амур е по-различно при тази топла вода всякакви изненади са възможни.Амурът съм го търсил на царевица и на топчета.Стига човек да има търпение може да се учуди какви екземпляри може да ти вземат топчетата.По принцип стръвта се повдига(аз вдигам само царевицата).Когато ловя на топче го оставям да лежи на дъното защото иначе те взимат каналните сомлета.На топче препоръчвам да се лови,когато излета е минимум 48часа.Аз за по-малко на топлото не съм стоял,защото единия ден го отписвам за захранване на петното.Добре е да се ползват сладки аромати,понеже всичко друго се лапа от каналетата.Аз лично ползвам карамел и скопекс.Ползвайте шок-лидер.По дъното има какви ли не закачки,миди,та дори капак от тенджера съм изкарвал.Естествено при повече късмет и знания резултата може да дойде и за 4 часа.Захранвам по два начина.Първият е със специално пригодената за захранване лодка с дистанционно управление.Аз обаче повече обичам да плувам и си храня повечето пъти с жилетката плавниците и латексовата кофа.Никога не ползвам повече от 3 въдици,защото на разстояние над 180-200м си е трудоемко да се обслужват.По принцип в периода април-септември може да бъде уловен по всяко време на денонощието. Точно нощното кълване на амура е едно от нещата, които съм виждал само тук. Предишни години бях чувал за такива случаи и естествено ги отдавах на рибарския фолклор, но когато през тази извадих две едри риби от този вид около полунощ се убедих с очите си. Но най-голямата интензивност на кълване си остава през горещата част на деня - от 11 ч до 17-18ч. Тогава въдиците трябва да се наблюдават с повишено внимание.
Язовир “Овчарица” определено е водоем, на който всеки може да подобри личните си рекорди и да присъства на какви ли не куриози. Риболовът там въобще не е лесен и си има своите специфични особености, с които редовните му посетители са длъжни да се съобразяват. Много хора се отказаха да ловят там поради голямата посещаемост и произтичащите от нея панаирни шумове, мръсотия както по брега, така и в язовира (все пак това са промишлени води). Също така пейзажът е доста индустриален и двата димящи комина едва ли ще са по вкуса на колегите природолюбители. Въпреки това водоемът си има своите плюсове и ви пожелавам да ги изпитате още при първия си излет там!
Искам да помоля колегите които са решили да пускат трофеите (което е желателно)обратно във водата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да носят дюшек.Тва са много борбени риби и след допир до твърда повърхност буквално се "самоубиват"Знам го от опит повярвайте ми!
И много ви моля чистете си боклуците,защото там прилича на сметище...Това лято с компанията,сме изхвърлили над 10 чувала боклук само от 3 "просеки"Не е много приятно повярвайте,но след това е някак си комфортно.Късмет на всички които са решили да прекарат уйкенда си именно там ;)

_________________
Изображение


Последна промяна SecretCarp на Пон Яну 05, 2015 11:17, променена общо 12 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 

Всичко за Oвчарица

Sponsor

Sponsor
 

 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 23:35 
Offline

Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 21:16
Мнения: 135
Браво SecretCarpSecretCarp .Искам да добабя че на топлото му викат Бял кладенец.Съществува още едно перспективно място стетата на топлото.Там е достъпно за всички и се ловят успешно големи толостолопи на пружина. Амурите и шараните се ловят успешно в началота и в края на стената както и в посока към садките с помоща на лодка за захранване .Също излизат и всякакъв вид хищници.
Овчарица понякога е капризна и се иисква познаване на язовира .Начинанието на SecretCarp е похвално . :bira:

_________________
За риба колкото ми е по гадно ми е по хубаво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 08:39 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 11:46
Мнения: 800
Местоположение: United Kingdom
mecholin написа:
Искам да добабя че на топлото му викат Бял кладенец.Съществува още едно перспективно място стетата на топлото. . :bira:

Мдааа-СТЕНАТА!Аз понеже не ходя много там давайте прясно инфо за там и ще го включа в описанието.Знам,че там не се гонят големи дистанции а максимум 80 метра по това време на годината.Амура се търси повдясно към канала дето заминава за скендера.Търси се като се направи така наречената "пирамида"което ще рече една въдица на 50,втората на 60-70,третата на 80-90м от стената.Захранва се с помоща на ракета или лодка за захранване.Търси се и до садките,но там има и голям шанс да ти се пререже влакното,понеже има въжета и какво ли не,та дори и нахвърляни железа и цели легла...За мен в това време на годината е по-преспективно мястото вдясно на стената,където рибата се групира по едно и също време на денонощието,което Вие трябва да усетите.Имате ли "удър"задължително хвърляйте ракета със захранка за да задържите рибата на петното,защото щом има удър най-вероятно пазажа е там а той има нужда от доста храна.Аз слагам царевица,повдигач и още две царевици,или едно топче 20мм на карамел!Този също е работещ монтаж на стената.(е има малка вероятност да бъде "взет"от канале,но ако се завърти амур,няма да има този шанс!)

Изображение
Чакам и още инфо за стената...[/img]

А ето как изглежда стената,за да си направите сметка с какви стойки трябва да дойдете

Изображение


[

_________________
Изображение


Последна промяна SecretCarp на Чет Ное 26, 2009 16:59, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 16:29 
Offline
moderator

Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 05:30
Мнения: 5420
Images: 82
Западния бряг-топлото езеро.Хубавите места са от средата към Бял кладенец.Дистанциите са три.На 50-тина метра, в средата и на другия бряг.В зависимост от времето,мрежите, и сезона си избираме дистанция.Захранка-царевица, натрошени плодови топчета.Ако наблягаме на интензивния риболов, гранули(пелети).Стръв предимно царевица, една видица на топче със сладникав аромат.Аромати-карамел,скопекс,ванилия,мед,банан.За амур с повдигач.
Пожарната-там дъното е пълно с камани и закачки, за предпочитане да се слага камак вместо олово.Дистанцията е колкото садките.За предпочитане по-близо до садките, ако няма въжета и мрежи.Въжетата са отбелязани с шамандури.
Стената-най-добре е отначалото.Хвърля се до въжетата на садките.Там е най-вървежно зимата.
Другото е най-в дясно, там зависи дали има хора между каналите.Ако няма хвърляме между тях.Ако има хвърляме там където започва завихряне на водата.
Между каналите на стената-там хвърляме наблизо,между двете течения.Спецефичното е,че можем да използваме топки глина с царевица.Там има доста сомчета и бяла, по-някога и големи сомове.
Иначе по-цялата стена се ловят толупи на горна прожина с щукарска тапа.
Хамбарите-ловим в дясно на битона, дистанция 30-40м.В дясно има закачки.
Пъви скендер-хвърляме до садките отпред и до въжето в ляво.
Чашата, хвърляме до садките, на ъгала има въже.
Свинарника, около садките, на двата ъгала има въжета.
Плажа-дистанция 60-70 метра.
Малкото топло от едната страна е камака, от другата има 5-6 сектора.Рибата се движи според течението и времето.
Разшерението пред малкото топло-хвърля се или от моста, или от ъгала до бариерата.Гоним дистанция до мрежата.
За 2-ри ни трети скендер нямам инфо.
Юруш на маслините, и да пускате големите риби ;)

_________________
Оставете нещо за вашите деца и внуци.


Върнете се в началото
 Профил Personal album  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 16:44 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 11:46
Мнения: 800
Местоположение: United Kingdom
snegk написа:
Пожарната-там дъното е пълно с камани и закачки, за предпочитане да се слага камак вместо олово.)

Само едно пояснение,че има голямо течение до пожарната и едва ли камъка ще е достатъчен,пък и трябва да е много голям за да тежи.За предпочитане е инлайн монтаж,но от типа на тези,които се откачат при закачка с някво олово от типа на 200,250,че и 300гр,като грамажа зависи изцяло от дистанцията,понеже течението на места е по-слабо,а на места е като голяма река :!:

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 13:08 
Offline
вносител
Аватар

Регистриран на: Чет Авг 13, 2009 13:35
Мнения: 1126
Images: 5
Местоположение: Аитутаки
Ще опитам да допълня представянето на язовира с информация за 2-ри и 3-ти скендер
Изображение .
Растоянието от "малкото топло" до 2-ри е приблизително километър и половина ( никога не съм го мерил , може и да е повече ) , за съжаление е твърде желателно да се посещава само с високо проходими автомобили . Ако не е валяло , спокойно се стига и с кола , но ........... ако не дай си боже завали , се обадете да ви донесат суха храна :) или звъните на охраната да ви издърпат с "Нива"-та , което не е идеалното решение тъй като има безброй много дълбоки коловози ,в които ако влезете и колата задере отдолу :roll: ....... ще се наложи към излета да прибавите и срещата с някой автомонтьор . Така изглежда пътя след като беше валяло само вечерта преди да отида тази седмица
Изображение
Така , стигаме и до скендера . ето го и него
ИзображениеТова е каналът , които минава през "малкото топло" и свършва на 3-ти скендер. Ето още малко снимки от други гледни точки.
Изображение
Изображение
Изображение
Слагам пак първата снимка и рисувах върху нея , за да се опитам донякъде възуално да имате представа за релефа на дъното .
Изображение .
Водата която се влива в язовира, в продължение на годините е оформила това своеобразно корито(с червеният цвят) , което е дълго около 150-160 метра и широко към 50 метра и е с посока силно вляво( За съжаление не мога тука да ви го представя в такава переспектива , но дано със схемата добиете горе-долу представа ). Дълбочината е прогресивна , като в началото е с голям наклон и на 6-7 метра от брега е 2,50 м. , след което плавно увеличение и стига до 5 м - 5,20 м на растояние над 160 метра . Това са данните при нормално пълен язовир . Това което драсках на схемата и което прилича на корито са наносите натрупани с годините , които са оформили своеобразни стени по цялото протежение на течението . Ширината на страничните стени е от 1м. до 1,40 м , докато напречна стена е широка 2,50м по цялото си протежение . Това са всевъзможни наноси , камъни , клони и всичко това покрито с хубав пласт тиня и дребни мидички !!!! . Дълбочината при върхът тези стени е 2 метра , докато при основата тя е 3,4 или 5 метра в зависимост от растоянието от брега . Вътре в коритото дълбочината е си е нормална и прогресиращо си нараства до напречната стена от 2 метра ,на около 150 метра на вътре . Не хвърляйте дънните в коритото !!!! Течението е много силно и ако веднага не закачите някъде , то ще ви изтласка до лявата стена на коритото в стената от нанос . Ние храним и замятаме на двете червени петна . Падат се от двата края на коритото почти в подножието на външните стени . Ако храните и замятате в дясното петно , вдигайте стойката максимално нагоре , за да може да прескочите течението , ако нямате удар и ще презареждате , вадете линията си с рязък удар , за да я вдигнете максимално от дъното и много бързо .Всичко това с цел да прескочите стената от наноси .Ако ви удари риба тя сама се вдига нагоре и течението я сваля срещу вас.(Разбира се при много тежка риба това няма как да се получи и вероятността да си протриете влакното във върхът на стената от нанос е много голяма ,и аз съм имал доста изтървани големи риби в това дясно петно ). При лявото петно нямате тези проблеми , ако разбира се не уцелите напречната стена на коритото или лявата му страна ........ но ще разберете веднага това , тъй като веднага закачате ( на секундата) . В общи линий страрайте се да се придържате максимално да външните стени на коритото . И гонете дистанция !!! Кой колкото си може , но максимално на вътре ! ............... Пиша вече един час , след обед пак :) , между временно ако има въпроси ще се радвам да помогна . .................................... И моля някой да оправи снимките ако не са добре :) .

_________________
mega-chakmaka написа:
.....голям праз- спокойно бе пичове ;)


Върнете се в началото
 Профил Personal album  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 15:11 
Offline
вносител
Аватар

Регистриран на: Чет Авг 13, 2009 13:35
Мнения: 1126
Images: 5
Местоположение: Аитутаки
Така , да продължа . Можете да храните и по наляво , към залива с тръстиките . Дълбочината е същата както съм я посочил , с тази разлика че там тинята 15 до 30 см на места , по показанията на сонара . Храним с натрошени топчета , топчета от по едро смлени частици(разпадат се за 3-4 часа) и пелети . Водата там се движи постоянно и всичките тези аромати много добре се разпръскват навътре . Скендерите са място където се храни преди маркера , около 10-на метра и се презентира стръвта от въдицата максимално близо до маркера . Направете си две петна , на топчета-пелети и друго само на царевица . Ние използваме шарена китайска царевица накисната в ароматизатор scopex или мида . По пореста структора има и усвоява течностите в пъти повече от нашата суха царевица . Ходя на скендерите от пет години вече шеста , и съм се убедил че има дни в които взима само амур или само шаран .......... пък ако даде ден да взимат и двата .............тогава става Animal Planet . Противно на повечето мнения тука за протеиновите топчета , ударите ми на амури са почти толкова колкото и тези на шаран ......примерно 60/40 в полза на шарана . Не използваме повдигачи , течение и в страни от скендера си има , колкото и да е минимално и една постоянно люлееща се стръв над дъното , не е това което рибата очаква да види ........ критично балансирана , може би да , но не и pop-up . И още нещо важно . Не слагайте Leadcore за два дни мидата ще го направи на дроб сърма ! На края на всеки ден си проверявайте линията , ако шок лидера е почнал да се закъсва сменете го . сто пъти е по добре да се занимаете с това малко упражнение , отколкото да загубите трофейна риба . Това е от мен. опссссс :) Да не забравя забравя
Изображение
Това е Лъчо , не го хранете !!!! В противен случай цял ден ще стои пред въдиците ви за да чака да му дадете пак . Няма страх от хората и идва на 2-3 метра . Оставам на вашето въображение какво става ако пред него хванете риба и почнете да я вадите :D

_________________
mega-chakmaka написа:
.....голям праз- спокойно бе пичове ;)


Върнете се в началото
 Профил Personal album  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 30, 2009 23:00 
Offline

Регистриран на: Пет Дек 25, 2009 13:10
Мнения: 29
Images: 17
Местоположение: СОФИЯ
:D :D Най дашния язовир,лично 10 години ми минаха в риболова там-всички трофей на фсякакви риби,от там станах фен на сома, а и се познавам със стопаните-хубави хора :arrow:


Върнете се в началото
 Профил Personal album  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 07, 2010 02:02 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 11:46
Мнения: 800
Местоположение: United Kingdom
Ъпгрейд:
1 Скендер-25лв
2 Скендер-50лв
3-Скендер-50лв
5-Хангара-25лв
Честито на всички ;)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Пет Яну 08, 2010 19:05 
Offline

Регистриран на: Пет Дек 18, 2009 15:30
Мнения: 389
Здравейте колеги днес бяь на моста (топлото ) опъват мрежи успоредно на садките и никой невадеше друго освен каракуда и платика


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 27, 2010 13:44 
Offline

Регистриран на: Нед Ное 15, 2009 18:08
Мнения: 109
Местоположение: plovdiv
колеги през забраната разрешено ли е да се лови на ов4арица


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 27, 2010 15:56 
Offline
moderator

Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 05:30
Мнения: 5420
Images: 82
lubo79 написа:
колеги през забраната разрешено ли е да се лови на ов4арица

НЕ ;)

_________________
Оставете нещо за вашите деца и внуци.


Върнете се в началото
 Профил Personal album  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 11, 2010 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 06, 2010 15:29
Мнения: 16
Местоположение: Велинград
А колеги на ТЕЦ-а има ли от нашия си сом ? не каналния

_________________
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 11, 2010 14:11 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 11:46
Мнения: 800
Местоположение: United Kingdom
Има такъв сом!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 11, 2010 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Фев 28, 2009 12:16
Мнения: 361
Images: 5
Местоположение: Стара Загора
да има такъв сом даже 2009 хванах 8 кг Изображение


Върнете се в началото
 Профил Personal album  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1916 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 128  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com