Начало » Енциклопедия » Дд – Шаранранджийска енциклопедия

Дд – Шаранранджийска енциклопедия

Дафния
Микроскопично планктоно-подобно ракообразно, което се среща в сладка вода, често в големи бройки. Формират се „облаци“ от дафния. Шараните се хранят с тях, а дори се използват изсушени в някои рецепти за топчета.

Детрит
Отнася се за мъртъв органичен материал.

Дип
Течности, които са пълни с атрактори, и които дават допълнителен слой атрактивност на топчетата и други видове стръв. Стръвта се дипва, преди да се заметне. Когато стръвта се остави за по-дълъг период в дип, тя се нарича „soak“ (накисната).

Дневник
Много шаранджии си водят дневник на техните рибарски подвизи. Това може да бъде полезно за записване на улова, а после от него да се извлича ценна информация в някои случаи. Записвайки си температурата, мястото, петната, стръвта и тактиката при даден излет, позволява на рибаря да състави правилна тактика за бъдещ риболов.

Добавки
Ще отнеме доста за да назовем всички добавки, които влизат в шаранджийския риболов, но те са събрани в няколко главни групи – рибни брашна и продукти, брашна от ядки и семена, млечни протеини, аромати, масла и други.

Донки чокър (Donkey Choker)
Термин за всякаква стръв над 24мм.

Д-риг (Д-монтаж)
Прави се когато се използва твърд повод като алтернатива на косъма. Края на безвъзловия възел се прекарва през задния край на ухото на куката и после се разтапя със запалка. Преди това на този край се нанизва халка, към която се прикрепя стръвта.

Дъмбели
Отнася се за протеинови топчета с формата на „варел“. Много компании за стръв произвеждат дъмбели.

Дъно за палатка
Дъното, което се слага на земята, преди да разпънете палатката, създаващо бариера между риболовеца и земята. Също така му позволява да предпази оборудването си чисто при риболов на кални брегове, а освен това намалява и конденза.

Държачи (четалчета)
Закръглени аксесоари, които стоят на бъзбара или колчето, и които държат задната част въдицата. Могат да бъдат по-широки или по-стегнати, ако се лови в закачки и т.н.

Дъска за протеинови топчета
С тези дъски се правят протеинови топчета, но в по-малки количества (до 10-20 килограма на ден). Могат да бъдат с различни размери, съответно за различни диаметри топчета.

Дюшече (карп дюшек)
Изключително необходим такъм за всеки шаранджия – не ходете на риба без дюшек. Винаги когато хванете риба я слагате на дюшека за да я откачите от куката. Също така е хубаво да държите рибата ниско над дюшека при снимки. Има много видове дюшеци, направени от различни материали.

Add Comment RegisterОстави коментар

Твоят имейл адрес няма да се публикува.Задължителните полета са маркирани *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>