Начало » Енциклопедия » Дд – Шаранранджийска енциклопедия

Дд – Шаранранджийска енциклопедия

Дафния
Микроскопично планктоно-подобно ракообразно, което се среща в сладка вода, често в големи бройки. Формират се „облаци“ от дафния. Шараните се хранят с тях, а дори се използват изсушени в някои рецепти за топчета.

Детрит
Отнася се за мъртъв органичен материал.

Дип
Течности, които са пълни с атрактори, и които дават допълнителен слой атрактивност на топчетата и други видове стръв. Стръвта се дипва, преди да се заметне. Когато стръвта се остави за по-дълъг период в дип, тя се нарича „soak“ (накисната).

Дневник
Много шаранджии си водят дневник на техните рибарски подвизи. Това може да бъде полезно за записване на улова, а после от него да се извлича ценна информация в някои случаи. Записвайки си температурата, мястото, петната, стръвта и тактиката при даден излет, позволява на рибаря да състави правилна тактика за бъдещ риболов.

Добавки
Ще отнеме доста за да назовем всички добавки, които влизат в шаранджийския риболов, но те са събрани в няколко главни групи – рибни брашна и продукти, брашна от ядки и семена, млечни протеини, аромати, масла и други.

Донки чокър (Donkey Choker)
Термин за всякаква стръв над 24мм.

Д-риг (Д-монтаж)
Прави се когато се използва твърд повод като алтернатива на косъма. Края на безвъзловия възел се прекарва през задния край на ухото на куката и после се разтапя със запалка. Преди това на този край се нанизва халка, към която се прикрепя стръвта.

Дъмбели
Отнася се за протеинови топчета с формата на „варел“. Много компании за стръв произвеждат дъмбели.

Дъно за палатка
Дъното, което се слага на земята, преди да разпънете палатката, създаващо бариера между риболовеца и земята. Също така му позволява да предпази оборудването си чисто при риболов на кални брегове, а освен това намалява и конденза.

Държачи (четалчета)
Закръглени аксесоари, които стоят на бъзбара или колчето, и които държат задната част въдицата. Могат да бъдат по-широки или по-стегнати, ако се лови в закачки и т.н.

Дъска за протеинови топчета
С тези дъски се правят протеинови топчета, но в по-малки количества (до 10-20 килограма на ден). Могат да бъдат с различни размери, съответно за различни диаметри топчета.

Дюшече (карп дюшек)
Изключително необходим такъм за всеки шаранджия – не ходете на риба без дюшек. Винаги когато хванете риба я слагате на дюшека за да я откачите от куката. Също така е хубаво да държите рибата ниско над дюшека при снимки. Има много видове дюшеци, направени от различни материали.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да се публикува.Задължителните полета са маркирани *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>