ribolowen magazin

Вв – Шаранджийска енциклопедия

Валат(капо)
Отнася се за излет, в който не е хваната риба. Някой, който не е хванал е „валат“/ се е „капотирал“.

Видра
Втория най-защитен вид по цял свят, след делфините. Това е добре от природозащитническа гледна точка, но безотговорното възпроизвеждане е довело до прекомерно население на видри, които са намалили запасите на риби в много реки. Тогава са се насочили към нетечащите водоеми и в момента видрите са доста голяма заплаха за комерсиалните водоеми в страната.
Струва много пари на водоемите да се предпазят от тях, като това най-често става с електрически огради. 

Вирбел
Две халки  и въртящо се тяло. Вирбелът стои между основното влакно и повода и неговата цел е да намали усукванията. Освен това много монтажи включват вирбели, за да се подобри свободата на движение. Има много видове вирбели – с малка и голяма халкичка, с равни халкичи и с няколко халкички, като всеки от тях се ползва в различни ситуации и за различни монтажи.

Вирбел с халкичка
Вирбел, който на единия си край има по-голяма халкичка. Те са направени, за да предлагат на монтажа по-голяма свобода на движение.

Високо привличаща стръв
Това е преароматизирана стръв, често с ярък цвят. Обикновено се използват като единична стръв, или над протеиново топче за визуална атракция.

Вкус
Има много изкуствени вкусове, добавени към стръвта, за да увеличат нейната атрактивност. Все още не знаем как точно рибата „помирисва“ тази стръв, но някои миризми са по-успешни от други.
Често се казва, че повечето аромати на пазара са повече за шаранджиите, от колкото за шараните.

Воден охлюв
Това са охлювите, които живеят в сладки води. Те влизат в менюто на шарана. Ако се срещат в големи количества, могат да накарат шарана да се върти около тях, и по този начин той да игнорира стръвта на рибаря.

Водовъртеж
Кръг във водата, създаден от движението на риба, например при големи движения с опашката на рибата. Тези кръгове обикновено са издаващ знак за наличието на риба, а опитен риболовец може да каже, дали този знак е от хранеща се риба, или просто минаваща. Тези кръгове могат да бъдат много очевидни, или слабо забележими, така че си отваряйте очите!

Време
Най-голямо въздействие върху рибата оказва времето. Няма универсални отговори за въпроса с времето, но трябва да се адаптирате към дадените условия. Следете прогнозата за времето преди излет, обръщайки внимание на температурата, налягането и вятъра.

Въдици
Повечето от модерните шарански въдици са направени от карбонови бланки с макародържачи, водачи, дръжки и др. Избирането на прът може да е като минно поле, тъй като неща като тестова крива, акция и цена са огромен фактор. Попитайте в местния магазин за съвет и разгледайте „Тест кривата“ за повече детайли.

Възел Overhand
Най-лесния възел за правене, и този, който много познават като бабешки възел. Въпреки, че не се използва за връзване на куки или вирбели, той се използва в шаранджийския риболов при връзване на конец за стръв.

Възел Palomar
Вид възел, използван често от шаранджиите за да връзват линия към вирбел, халки и понякога куки, зависейки от монтажа.

Възел Whipping
Възел популярен сред шаранджиите, използващи твърди монтажи или чод такива. Този възел е малко сложен за връзване, но веднъж овладели го, няма да имате проблеми.

Възел Гринър
Известен възел за прикрепяне на вирбели към основно влакно и в някои случаи куки към монтажи. Това е добър възел за употреба с флуорокарбон и монофил, но трябва да бъде овлажнен, преди да бъде затегнат.

Възел за лидери
Възлите, използвани да прикрепим лидерите към основното влакно. Важно е да сме сигурни, че този възел е надежден и преминава безопасно през водачите на въдицата. Също така всеки аксесоар монтиран на линията трябва да може да преминава през този възел – олова, конуси, шлаухи, мъниста и др. Много езера забраняват употребата на шок лидери.

Възли
С тяхна помощ прикрепваме линия към вирбел, кука и т.н. Умението да връзват сигурни и здрави възли е жизнено важно за шаранджията. Отделете време, за да научите най-популярните възли добре. Не забравяйте да затягате възлите внимателно, като преди това ги навлажнявате, ако влакното е монофил или флуорокарбон.

„Външно“ ухо
Това се отнася за вид куки, при които ухото е насочено посока обратна на острието. Причината за това е, че то пасва на употребата на твърди монофилни влакна при чод монтажи и др. Ухото спомага да се поддържа правилния ъгъл на линията, където ухо насочено навътре не би могло. Следователно, куки с ухо навън са отнасяни като „куки за твърди монтажи“.

„Вътрешно“ ухо
Когато ухото на куката е обърнато на вътре, към острието на куката. Това помага на механиката на монтажите в много случаи.

Вятър
Температурата и посоката на вятъра играят значителна роля в поведението на шарана. Има някои основи, като например : „Следвай топъл вятър“ и „Лови зад студения вятър“, но помнете, че това са само насоки. Бъдете готови за неочакваното, нещата може да се развият обратно на вашите предположения.

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *